Vaatepuun tasahintamalli rajoittaa tuotehankintaa – Helsingissä kokeillaan kansainvälistä mallia

24 / 2 / 2018

Olen nyt viidettä vuotta viemässä vaatelainaamo Vaatepuuta eteenpäin. Kun aloitimme Järvenpäässä vuonna 2014 tammikuussa, puolen vuoden perusjäsenyys maksoi melkein puolet vähemmän kuin tällä hetkellä vastaava (150€ ). Avajaisten aikoihin valikoima pyöri muutamissa sadoissa tuotteissa ja lainaamon aukioloaika oli monin verroin huonompi kuin nykyään. Myös kokohaitari on laajentunut huomattavasti vuosien aikana ja toimipisteitäkin tullut lisää. Toivottavasti saamme myös pian avattua uudet upeat palvelevat nettisivumme. Aika menee eteenpäin, konsepti kehittyy. Asiakastarpeita kuunnellaan herkillä korvilla.

”2 tuotetta / 2 viikkoa” -jäsenyysmallissa on erikoinen piirre: käytännössä puiset korvakorut ovat saman arvoiset asiakkaalle, kuin esimerkiksi silkkinen maksimekko. Kuulin kerran erään naisen huumorilla veistelevän, ettei seisovasta pöydästä kannata syödä mitään missä kilohinta on alle 30€. Käytännössä siis pyttipannua vetävät maksavat osan rapuja syövien lautasesta ja näin se toimii. Meillä Vaatepuussakin homma on toiminut oikein hyvin: joskus lainataan vähän alle keskikilohinnan ja toisella kerralla mennään sen yli. ”Oikein hyvin toimimiminen” ei vaan riitä mulle.

Mä haluan palvella teitä vielä paremmin ja mahtavammin! Mä haluan tarjota teille vielä enemmän ja vielä laajemmin eri tarpeisiin istuvaa valikoimaa, kuin mihin tällä tasahintamallilla pystyn.

Siksi lähdemme Helsingin toimipisteessämme kokeilemaan mm. Amsterdamissa toimivan LENA Fashion Libraryssa käytössä olevaa tuotepisteytysmallia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samalla rahalla jäsen saa lainaan esimerkiksi joko kaksi 100€:n mekkoa tai vaihtoehtoisesti yhden 200€:n mekon, hyvin loogista. Jos joskus jäsen haluaa repäistä oikein kunnolla, ja lainata 400€:n silkkihaalarin, siitä maksetaan pari kymppiä extraa perusjäsenmaksun päälle. Parikymppiä extraa 400€ sillkihaalarista ei ole asiakkaan näkökulmasta paljoakaan, mutta bisneslogiikassa ihan ehdoton, jotta pystymme hankkimaan myös sen tasoista valikoimaa yhteiskäyttöömme.

Vaatepuussa yksi hienoin asia on se, että se on aidosti ihan kaikkien naisten yhteinen vaatekaappi elämäntilanteesta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Arvojemme mukaisesti haluan pitää perusjäsenmaksun sillä tasolla, että osallistuminen Vaatepuun toimintaan on kaikille mahdollinen (25€/kk). Tämä arvo ei saa kuitenkaan rajoittaa sitä, etten pystyisi palvelemaan myös luksusta ja erikoisuuksia haluavia.

Jännää! Helsingin toimipiste aukeaa ensi keskiviikkona 28.2.2018. Avajaisina aukioloaika on 16-19, mutta jatkossa palvelemme aina klo 13-19. Kun voluumi lisääntyy, aukioloaikojakin on tietenkin mahdollista laajentaa, kuten Järvenpäässä on tehty. Innolla odotan keitä jäseniksemme Helsingissä tulee ja millaisia pukeutumistarpeita nousee esiin. Jos luksukselle on kysyntää, sitä on nyt mahdollista hankkia. Helsingin valikoimissa tullaan korostamaan siistiä työpaikkapukeutumista ja edustusasuja, kuitenkaan rentoa arkiasuvalikoimaa unohtamatta. Tulethan kertomaan tarpeesi!

Soile-Maria Linnemäki – vaatepuutarhuri

 

Vaatepuu Helsinki pähkinänkuoressa

Os. Liisankatu 8G, entinen maa- ja metsätalousministeriö
Sisäänkäynti sisäpihalta (rohkeasti porttikongista sisään!)

Jäsenyydet 6kk (2018)
100p 150€ (=25€/kk)
150p 220€ (= 37€/kk)
200p 280€ (= 47€/kk)

Jos haluat joskus lainata isommalla pistemäärällä, kuin mihin maksamasi jäsenyytesi pisteet riittää, lisäpisteitä voi ostaa seuraavasti:

Lisäpisteiden kertalainahinnat
25p 5€
50p 10€
75p 15€
100p 20€

Jos olet ostanut jäsenyyden toisesta toimipisteestä
Jos olet ostanut jäsenyytesi toisesta toimipisteestä 150€:lla, on Helsingin toimipisteessä vieraillessasi käytössäsi 100p.

Miten tuotteet pisteytetään?
Tuotteissa on punaisella teipillä pistemäärät. Karkeasti pisteytys menee ovh hinnan mukaan, mutta pisteytykseen voi vaikuttaa myös tuotteen ikä (uutuus tuotteet enemmän, käytössä pisteet laskee) sekä kysyntä (kysyttyjen tuotteiden pisteet korkeammat kuin vähemmän kysyttyjen tuotteiden).

ovh 50-100€ = 25p (esim. monet asusteet)
ovh 100-150€ = 50p (esim. monet yläosat ja alaosat, collegemekot ja tunikat)

ovh 150-200€ = 75p (esim. monet toimistomekot, neuletakit )
ovh 200-250€ = 100p (esim. monet silkkitunikat ja juhlamekot)

ovh 250-300€ = 125p (esim. monet maksimekot)
ovh 300-350€ = 150p (esim. monet jumpsuitit)
ovh 350-400€ = 175p (esim. monet iltapuvut)
ovh 400-450€ = 200p (esim. monet takit)

ovh 450-> (esim. uskomattomia uniikkeja asuja eri designereilta todella näyttäviin tilaisuuksiin)

Laina-aika on 1-2 viikkoa. Lisälainaviikkoja saa kuitattua extramaksuilla, joten palautuksesta ei tarvitse ottaa stressiä.

_SAM9362
Kuva: Maru Lemmetty Photography

Lue myös

Koronatiedote 31.3.2020

Seuraamme koronavirustilannetta Vaatepuussa tiiviisti ja olemme valmiita tekemään uusia linjauksia lyhyelläkin varoitusajalla. Niin henkilökunnan kuin asiakkaiden terveys on meille ensi sijaisen tärkeää. Lisäksi tärkeää on pitää Vaatepuun pyörät pyörimässä. Äkillinen...

lue lisää

Kuka sinua palvelee Tampereen Vaatepuussa

  Hei kaikki! Olen stylisti ja meikkaaja Anna-Kaisa Tenhunen ja työskentelen Tampereen Vaatepuussa. Soile-Maria pyysi minua kertomaan hieman itsestäni ja jakamaan ajatuksiani vaatelainaamossa työskentelystä. Työskentelin aiemmin hoitoalalla, mutta joitain vuosia...

lue lisää