fbpx

Vaatepuu muuttaa maailmaa

Meillä on erilaisia kokemuksia siitä, miksi komeroihimme kertyy kerran tai kaksi käytettyjä vaatteita. Teemme harkitsemattomia vaatehankintoja tyylikokeilujen nimissä, alehuumassa tai esimerkiksi viime hetken kiireessä ennen juhlia tai muita erityisiä tilaisuuksia. Vaatteita tuotetaan epämääräisissä oloissa niin ympäristön kuin ihmisyyden näkökulmasta. Volyymiltaan massiivisen pikamuodin toimintalogiikka on täysin kestämätön; tuotetaan mahdollisimman halvalla (huonolaatuista) mahdollisimman paljon, tiheästi vaihtuvin sesongein.

Vaatepuun haluaa olla asiakkaidensa matkassa mukana tuuppamassa pukeutumistottumuksiamme kestävämpään suuntaan. Vaatepuu tarjoaa mahdollisimman matalan kynnyksen kokeilla miltä laadukas materiaali tuntuu iholla ja miltä viimeisteltyä designia tuntuu kantaa. Autamme asiakkaitamme löytämään omaan elämäntilanteeseen sopivat vaatteet kannustamalla kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja, tyylejä, värejä ja muotoja. Olemme mukana pohtimassa minkälaisia vaatteita kunkin meistä kannattaa omistaa ja mitkä on ne vaatteet, joita kunkin kannattaisi lainata. 

Lainaamossa pyrimme maksimoimaan olemassa olevien vaatteiden käyttökertoja. Jo lähtökohtaisesti iso osa meille tulevista vaatteista on jollakin tavalla ”ylimääräisiä”. Tarjoamme uuden elämän useiden edustamiemme brändien mallistojen mallikappaleille, kuvausvaatteille ja kakkoslaatuisille vaatteille, eli vaatteille, joita ei voi laittaa merkin omaan myymälään sellaisenaan myyntiin. Suosimme mallistossamme sellaisia vaatteita, jotka sopivat mahdollisimman monille eri vartaloille ja opastamme asiakkaita stailaamaan yksittäiset vaatteet kunkin sesongin mukaan, jolloin ne ovat kierrossa ja käytössä ympäri vuoden. Korjaamme ja huollamme vaatteita ja seuraamme niiden elinkaaren käyttökertoja järjestelmämme avulla.

Kannustamme vaatesuunnittelijoita suunnittelemaan yhä kestävämpiä vaatteita ja tarjoamme oman työmme kautta kertyvää asiantuntemustamme avuksi siihen.

Kaikki tämä tapahtuu aina ilolla, yhteistyöllä ja kaikkia osapuolia sekä ympäristöä kunnioittavalla tavalla.

Tarinamme

Vaatepuun tarina sai alkunsa vuonna 2013, kun odottaessani viimeisimmilläni keskimmäisen lapsemme syntymää, siivosin kotimme vaatehuonetta kriittisellä silmällä. Kauhistuin kun tajusin, että minun, hyvin vastuulliseksi itseni mieltävän perheenäidin vaatekomeron sisältö osoittautui arvojeni kanssa täysin ristiriidassa olevaksi. 

Lähdin etsimään ratkaisua pukeutumisongelmaani ja löysin tähän aikaan Helsingissä toimineen Nopsa Vaatelainaamon. Myöhemmin tämä Vaatelainaamo lopetti toimintansa, mutta jäsenyys oli jättänyt minuun jälkensä. Se käänsi täysin oman maailmani ja ajatukseni pukeutumisesta ja omistamisesta. Minulle syntyi valtava palo jatkaa Vaatelainaamon Suomessa aloittamaa tärkeää työtä. Halusin päästä tarjoamaan kaikille muillekin kaltaisilleni mahdollisuuden saada samanlaisia tärisyttäviä oivalluksia palvelumallin kautta.

Tammikuussa 2014 avasin ensimmäisen oman vaatelainaamon kotikaupunkiini Järvenpäähän. Järvenpään Vaatepuu kehittyi parissa vuodessa kaveriporukan yhteisestä vaatekaapista aidoksi kaupunkilaisten yhteiseksi vaatekaapiksi, missä asioi upeita naisia teini-ikäisistä kotiäiteihin, työuran huippuvuosia elävistä eläkeläisiin. Kysyntä kasvoi ja pian jouduin miettimään, miten saisin vaihtuvuutta valikoimaan kestävien arvojen mukaisesti, eli järjestämättä poistomyyyntejä ehjille ja toimiville tuotteille.

Erilaisten pohdintojen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ratkaisu tuotteiden vaihtuvuuteen olisi Vaatepuun useasta toimipisteestä koostuvan lainaamoverkoston rakentaminen, minkä sisällä vaatteita kierrätettäisiin ja näin valikoima vaihtuisi kussakin toimipisteessä asiakkaita parhaiten palvellen. Vaatepuun ideana on maksimoida käytössä olevien vaatteiden käyttöikä yhteiskäytön ja vaatehuollon avulla.

Syksyllä 2016 lähdimme kokeilemaan yhteistyössä ekologisen lastenvaatekauppa Punaisen Norsun kanssa kahden toimipisteen toimivuutta. Vaatepuu Turku toimi aluksi Punaisen Norsun sisällä shop in shop-periaatteella, ja nykyään vaatelainaamo on osana Ecolocal Market -kokonaisuutta – edelleen Punaisen Norsun henkilökunnan pyörittämänä.

Syksyllä 2017 minulle tarjottiin Tampereen vaatelainaamo Luottovaatetta ketjun kolmanneksi helmeksi, enkä voinut kieltäytyä kunniasta ja tarjotusta mahdollisuudesta. Luottovaatteesta tuli Vaatepuu Tampere. Vuoden 2021 alussa Tampereen Vaatepuu siirtyi Miela Designroomin toiminnan alle samalla yhteistyömallilla mitä Turussa oltiin jo vuosia toteutettu.

Kehittämistyö vaatteiden vuokrauspalvelun parissa oli vienyt mennessään ja koin, että nyt oli oikea aika pistää kaikki paukut asialle. Kuluneessa neljässä vuodessa oli tapahtunut paljon maailmalla, mikä näkyi mm. monien jakamispalveluiden yleistymisellä. Kenellekään ei enää tarvinnut selittää miksi arkivaatteitakin tulisi vuokrata ja miksi pikamuodille olisi löydyttävä kestävämpiä vaihtoehtoja. Tavoitteenani oli etsiä lisää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tekisimme vaatteiden vuokraamisesta arkipäivää joka puolella Suomea – ja miksei Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Kehittämistyö jatkuu

Helmikuussa 2018  avasin Helsingin Kruununhakaan Vaatepuun neljännen toimipisteen. Oivalsin, että tässä olisi samalla paikka kokeilla ratkaisua toiseen kohtaamaani haasteeseen. Muissa toimipisteissämme oli ollut alusta alkaen käytössä jäsenyysmalli, missä oli valikoiman ja yrityksen kehittymistä rajoitti jäsenyysmalli, missä kaikki asiakkaat maksoivat puolen vuoden jäsenyydestä tai kertalainasta saman verran, lainasi asiakas sitten collegemekkoja tai iltapukuja. Oli selvää, etten pystynyt täyttämään erilaisten naisten pukeutumistarpeita tarjoamalla samanlaista ja samanhintaista jäsenyyspakettia kaikille. Tämän takia pilotoimme Helsingin toimipisteessä Amsterdamin Lena Fashion librarysta tutun pisteisiin pohjautuvan jäsenyysmallin, mikä mahdollistaa yksilöllisemmän palvelun ja eri tarpeita palvelevan valikoiman kehittämisen. Kokemukset uudesta jäsenyysmallista oli niin hyviä, että malli otettiin loppuvuodesta 2018 käyttöön kaikissa toimipisteissämme,

Tästä asti myös Sol pesulapalvelupisteet ovat toimineet Vaatepuun virallisina huolto- ja palautuspisteinä, tarjoten Vaatepuun asiakkaille -20% edun pesuista ja niiden yhteydessä maksuttoman palautuksen.

Vuosi 2019 oli Vaatepuun digiloikan ensi askeleiden ottamista. Löysimme edellisvuoden Kasvu open -kiertotalouden sparrausohjelman kautta yhteistyökumppanin, kenen kanssa lähdimme suunnittelemaan ja toteuttamaan verkkolainaamon käyttöön ottamista. Työ osoittautui odottamattoman suureksi ja digiloikka odottaa edelleen toteutumistaan. Vuoden 2019 aikana saimme kuitenkin avattua vaatelainaamoketjun viidennen toimipisteen Jyväskylään Koto Designmarketin yhteyteen ja Järvenpäässä tehtiin valtava edistysaskel uusiin tiloihin muuton yhteydessä, jolloin lainaamon yhteyteen avattiin myös vastuullisten oman vaatekaapin kulmakivien myymäläosasto sekä second hand -kauppapaikka.

Pian seitsemän vuotta täyttävä Vaatepuu on hyvässä kehittymisvaiheessa. Vuoden 2020 alusta asti maailmaa ravisuttanut covid-19 pandemia on tarkoittanut Vaatepuunkin osalta paljon toiminnan uudelleen miettimistä. Se on mm. mahdollistanut aiemmin hitaasti edenneen digiloikan vauhdittumisen, jonka varaan Vaatepuun tulevaisuus paljon tulee nojaamaan.

Tulethan matkaan mukaan! Teen tiiviisti työtä eri yritysten, oppilaitosten ja asiantuntijoiden kanssa, olisiko meillä jotakin toisillemme annettavaa? Tilaa meidän uutiskirje, someta #vaatepuu, liity Vaatepuun jäseneksi missä tahansa toimipisteessämme, nauti vaatteista ja löydä itsestäsi uusia puolia, fiilistele, viesti ja vaikuta vaatteilla, anna meille palautetta, ajattele ääneen, kerro minkälaisesta pukeutumispalvelusta sinä unelmoit.


– Soile-Maria Linnemäki – kestävän vaatefiilistelyn siemeniä kylvävä vaatepuutarhuri