Vaatepuu muuttaa maailmaa

Meillä on erilaisia kokemuksia siitä, miksi komeroihimme kertyy kerran tai kaksi käytettyjä vaatteita. Teemme harkitsemattomia vaatehankintoja tyylikokeilujen nimissä, alehuumassa tai esimerkiksi viime hetken kiireessä ennen juhlia tai muita erityisiä tilaisuuksia.

Vaatepuu haluaa viedä pukeutumista kestävämpään suuntaan. Vaatteiden hankinnassa pitäisi määrän sijasta panostaa laatuun ja ajattomuuteen. Vaatepuu haluaa tehdä jokaiselle naiselle mahdollisimman matalan kynnyksen kokeilla miltä laadukas materiaali tuntuu iholla ja miltä viimeisteltyä designia tuntuu kantaa. Autamme jäseniämme löytämään omaan elämäntilanteeseen sopivat vaatteet kannustamalla kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja, tyylejä, värejä ja muotoja. Olemme mukana pohtimassa minkälaisia vaatteita kunkin meistä kannattaa omistaa ja mitä kannattaa lainata tarpeen tullen tai vaihtelun halusta. Opastamme jäseniämme pitämään huolta vaatteista ja korjaamaan niitä tarvittaessa. Kannustamme vaatesuunnittelijoita suunnittelemaan yhä kestävämpiä vaatteita ja tarjoamme oman työmme kautta kertyvää asiantuntemustamme siihen.

Tarinamme

Vaatepuun tarina sai alkunsa vuonna 2013, kun odottaessani viimeisimmilläni keskimmäisen lapsemme syntymää, siivosin kotimme vaatehuonetta. Kauhistuin kun eteeni ilmestyi vuori pari kertaa käytetyistä vaatteista, millä en tehnyt enää yhtään mitään. Osa vaatteista oli siinä kunnossa, ettei niistä ollut iloa muillekaan. Lähdin etsimään ratkaisua eteeni vyöryneeseen eettiseen pukeutumisongelmaan ja löysin silloin Helsingissä toimineen Nopsa Vaatelainaamon. Myöhemmin Vaatelainaamo lopetti toimintansa, mutta jäsenyys teki tehtävänsä. Se käänsi oman maailmani ja ajatukseni pukeutumisesta ja omistamisesta.

Tammikuussa 2014 avasin ensimmäisen oman vaatelainaamon Järvenpäähän, minkä pyöritystä jatkoin osa-aikaisesti palattuani päätyöhöni järjestöön vanhempainvapaiden jälkeen. Opiskelin aikoinaan yhteisöpedagogiksi, koska halusin tehdä merkityksellistä työtä. Järjestötyön kautta pääsin parantamaan maailmaa. Järvenpään Vaatepuu kehittyi parissa vuodessa kaveriporukan yhteisestä vaatekaapista aidoksi kaupunkilaisten yhteiseksi vaatekaapiksi, missä asioi upeita naisia teini-ikäisistä kotiäiteihin, uran huippuvuosia elävistä eläkeläisiin. Kysyntä kasvoi ja eteen tuli ensimmäisiä haasteita: miten taata asiakkaille kiinnostava valikoiman vaihtuvuus mahdollisimman kestävällä periaatteella? Myydä käytössä olleita pois alella ja ostaa tilalle uutta? Erilaisten pohdintojen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ekologisesti kestävin ratkaisu tuotteiden vaihtuvuuteen olisi Vaatepuun useasta toimipisteestä koostuvan verkoston rakentaminen, minkä sisällä vaatteita kierrätettäisiin niin pitkään, kuin yksittäisen vaatteen elinkaari sen sallii ja näin valikoima vaihtuisi kussakin toimipisteessä asiakkaita parhaiten palvellen.

Syksyllä 2016 lähdimme kokeilemaan yhteistyössä ekologisen lastenvaatekauppa Punaisen Norsun kanssa kahden toimipisteen toimivuutta. Tällöin Järvenpään koko valikoima siirrettiin Turkuun ja Järvenpäänhän hankittiin uusia aarteita kotimaisilta designereilta sekä second hand -toreilta. Kokeilu osoittautui onnistuneeksi ja Vaatepuu Turku toimii tänä päivänäkin Punaisen Norsun sisällä franchisign- ja shop in shop-periaatteella. Syksyllä 2017 minulle tarjottiin Tampereen vaatelainaamo Luottovaatetta ketjun kolmanneksi helmeksi, enkä voinut kieltäytyä kunniasta ja tarjotusta mahdollisuudesta. Luottovaattesta tuli Vaatepuu Tampere. Tällöin Turun valikoima siirrettiin Tampereelle, Tampereen valikoima Järvenpäähän ja Järvenpään ”uusi” valikoima Turkuun.

Tässä kohtaa Vaatepuun toiminta oli jo niin laajaa, että minun oli valittava kahden työni välillä. Edelläkävijämäinen kehittämistyö vaatteiden vuokrauspalvelun parissa vei pidemmän korren kiinnostavuudessaan ja merkityksellisyydessään. Vuoden 2018 alusta aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä tavoitteenani etsiä lisää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tekisimme vaatteiden vuokraamisesta arkipäivää joka puolella Suomea – ja miksei Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Kansainväliset kysymykset tuli ensimmäistä kertaa pohdittavakseni, kun aloin saamaan palautetta kotimaisiin vaatemerkkeihin pohjautuvasta mallistostamme, että joitakin kiinnostavia täydennyksiä valikoimaamme olisi mukava saada naapurimaista. Kävimme pitkän jäseniäkin osallistaneen arvokeskustelun, missä päädyimme siihen tulokseen, ettei vastuullisten naapurien mukaan ottaminen olisi mitenkään arvojemme vastaista – päinvastoin, miten kapeakatseista olisikaan käpertyä maamme rajojen sisäpuolelle tässä globaalissa maailmassa. Miten hienoa vastavuoroisesti olisikaan, jos meille tutut pienet merkit pääsisivät naapurimaiden lainaamojen valikoimiin!

Kehittämistyö jatkuu

Helmikuussa 2018 avasin Helsingin Kruununhakaan paljon toivotun Vaatepuun neljännen toimipisteen. Oivalsin, että tässä olisi samalla paikka kokeilla ratkaisua toiseen kohtaamaani isompaan haasteeseen. Toimipisteissämme oli käytössä jäsenyysmalli, missä oli valikoiman ja yrityksen kehittymistä rajoittava piirre: kaikki asiakkaat maksoivat puolen vuoden jäsenyydestä tai kertalainasta saman verran, lainasi asiakas sitten puuvillapaitoja tai silkkisiä leninkejä. Oli selvää, etten pystynyt täyttämään erilaisten naisten pukeutumistarpeita tarjoamalla samanlaista ja samanhintaista jäsenyyspakettia kaikille. Tämän takia pilotoimme Helsingin toimipisteessä tuotteiden arvon mukaan pisteytykseen pohjautuvan jäsenyysmallin, mikä mahdollisti yksilöllisemmän palvelun ja eri tarpeita palvelevan valikoiman kehittämisen. Kokemukset uudesta jäsenyysmallista oli niin hyviä, että malli otettiin loppuvuodesta 2018 käyttöön myös muissa toimipisteissämme. Syksyllä 2018 pilotoimme myös pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Sol Pesulapalveluiden kanssa uuden yhteistyön, missä pk-seudun Sol pesulapalvelupisteet toimivat Vaatepuun virallisina huolto- ja palautuspisteinä.

Kuusivuotias Vaatepuu on nyt hyvässä kehittymisvaiheessa. Saamamme tuki ja kannustus matkan varrella jäseniltä ja eri tahoilta on ollut aivan käsittämätöntä. Olemme myös hakeutuneet ja tulleet valituiksi sparrausohjelmiin ja mistä olemme saaneet hyviä ajatuksia ja kontakteja eri alojen huippuasiantuntijoilta kasvusuunnitelmamme toteuttamiseen. Vaatepuun viides toimipiste avattiin syksyllä 2019 Jyväskylään Koto Designmarketin alle samalla periaatteella kuin Turun toimipiste toimii, samalla kun lähdimme Järvenpään toimipisteessämme kehittämään vaatelainaamo-konseptin ympärille kokonaisvaltaisempaa kestävää pukeutumispalvelua. Tästä lisää blogissa.

Lisäksi olemme tehneet jatkuvasti runsaasti vaikuttamistyötä osallistumalla keskusteluihin erilaisissa tilaisuuksissa ja somessa, opetusmateriaalien tekemiseen, tutkimuksiin ja kampanjoihin kestävän pukeutumisen edistämiseksi. Olemme mukana esimerkiksi keväällä 2019 alkaneessa VTT, Turun Amk ja LAMK -vetoisessa Telaketju 2 hankkeessa, missä on tarkoitus luoda uusia tekstiilien kiertotalouden liiketoimintamalleja yhdessä eri yritysten kanssa.

Suurin ponnistus tällä hetkellä on verkkolainaamon kehittäminen. Tavoitteena on saada palvelu käyttöön asteittain alkaen jo kuluvan vuoden aikana. Verkko tulee helpottamaan palvelun saavutettavuutta ja joustavuutta huomattavasti. Lisäksi työskentelemme mm. brändin kehittämissuunnitelman sekä palvelubrändin konseptoimisen parissa.

Tulethan matkaan mukaan! Teemme mielellämme yhteistyötä eri yritysten, oppilaitosten ja asiantuntijoiden kanssa, olisiko meillä jotakin toisillemme annettavaa? Tilaa meidän uutiskirje, someta #vaatepuu, liity Vaatepuun jäseneksi missä tahansa toimipisteessämme, nauti vaatteista ja löydä itsestäsi uusia puolia, fiilistele, viesti ja vaikuta vaatteilla, anna meille palautetta, ajattele ääneen, kerro minkälaisesta pukeutumispalvelusta sinä unelmoit.


– Soile-Maria Linnemäki – kestävän vaatefiilistelyn siemeniä kylvävä vaatepuutarhuri