Jäsenkyselyn tulos osa 2

25 / 7 / 2015

Aloitin helmikuisella postauksellani vuoden vaihteessa tehdyn jäsenkyselyn purkamista. Postauksesta on kulunut puoli vuotta, ja nyt jatkan siitä mihin viimeksi jäin. Jäsenkyselyyn palaaminen on minullekin erinomainen tapa palauttaa mieliin Vaatepuun ydin syksyn toiminnan suunnittelun pohjaksi.

Kysyin jäseniltä suoran kysymyksen: Miksi olet Vaatepuun jäsen? Enemmistö kertoi merkittävimmäksi jäsenyyden syyksi kiinnostuksensa päästä tutustumaan eettisiin ja suomalaisiin vaate- ja asustemerkkeihin. Tämä on erinomainen uutinen Vaatepuussa mukana oleville merkeille, mitkä ystävällisesti lainaavat Vaatepuulle maksutta tuotteitaan näkyvyyttä vastaan. Kiinnostus merkkejä kohtaan näkyy myös Vaatepuun arjessa. Sen lisäksi, että itse pyrin kertomaan lainattavista merkeistä taustatietoa mahdollisimman paljon, jäsenet itse kysyvät minulta usein mitä he voisivat kertoa lainatusta tuotteesta/merkistä ystävilleen.

Vaatepuun jäsenet eivät halua enää yhtään ylimääräisiä vaateita kotinurkkiin pyörimään! Kuka meistä ei tunnistaisi tilannetta, missä vaatekaappi pursuilee vaatteista, mutta silti tuntuu ettei ole mitään päälle pantavaa. Koska tietyt vaatteet eivät maksa enää juuri mitään, niitä tulee ostettua ilman harkintaa. Se johtaa siihen, että hutiostoksia tulee. ”On kiva, että voi kokeilla erilaisia vaatteita ja asusteita. Jos sitten tykkää jostain tietystä jutusta, voi sen ostaa omaksi, jolloin ei tule turhia hutiostoksia ja nurkkiin pyörimään jääviä käyttämättömiä vaatteita”, muotoilee eräs kyselyyn vastanneista jäsenistä.

Kolmanneksi eniten Vaatepuussa mukana olemisessa merkitsee halu kehittää omaa tyyliä. Jäseneksi liitytään, koska halutaan kokeilla uusia juttuja ja saada muilta vinkkejä ja palautetta. Tässä kohtaa tunnen suurta iloa, mutta samaan aikaan pistoa sydämessäni. Iloa tuottaa se, että Vaatepuussa on niin paljon rohkeita ja ennakkoluulottomia pukeutujia. Yhtälailla nautin katukuvassa kauniin kukkaistutuksen näkemisestä kuin vastaantulevasta itseään ylpeästi kantavasta, oman ”juttunsa” löytäneen naisen näkemisestä. Harmitusta minussa taas aiheuttaa se, että vaatelainaamon hiljaisempiin alkuaikoihin verrattuna en ole viime aikoina ehtinyt mielestäni tarpeeksi rohkaisemaan ja auttamaan jäseniä uusien vaatevalloituksien tekemisessä. Onneksi tähän on tulossa toivottu ratkaisu syksyn aikana. Vaatepuun rinnalle on nimittäin tulossa omalla toiminimellä toimiva stailisti, keneltä jäsenet voivat ostaa edullisesti henkilökohtaista opastusta mm. Vaatepuun valikoiman hyödyn maksimoimiseksi.

Kyselyssä merkityksellisiksi asioiksi nousi myös käytännölliset seikat liittyen esimerkiksi taloudellisuuteen ja ajanhallintaan: ”Ei ole aikaa kierrellä eri kauppoja ja etsiä tuskaillen sitä unelmien mekkoa. On paljon helpompaa mennä suoraan Vaatepuuhun ja hakea sieltä edustava unelmien mekko. Eli säästän rahan lisäksi myös aikaa. Tämä on vaivatonta.”

Vaatepuun jäsenet arvostavat vaatteiden ainutlaatuisuutta. Ei ole juurikaan riskiä törmätä samanlaisiin: ”Erilaisia, erikoisia vaatteita joita ei peruskaupoista löydä ja joihin ei muuten olisi varaa.” Osa jäsenistä hakeekin Vaatepuusta esimerkiksi työtehtäviin tarvittavia edustusvaatteita. Toisaalta arkeen sopivia vaatteita toivottaisiin eniten lisää. Haastavinta arkivaate-käsitteessä on se, että toiselle arkeen sopiva vaate on toiselle juhlavaate ja päinvastoin. Itse ajattelen, että suurin osa Vaatepuun vaatteista sopii niin arkeen kuin juhlaan asusteita, meikkiä ja kampausta vaihtamalla. Mutta tähän ja muihin kehittämisideoihin tulen palaamaan syvällisemmin myöhemmissä postauksissani.

Kaiken kaikkiaan Vaatepuun jäsenyys näyttää tuottavan monenlaista iloa! Vaatepuussa asioimista pidetään itsessään mukavana tapahtumana, eräänlaisena samanhenkisten naisten ”kohtaamispaikkana”. Vaatepuun jäsenenä voi myös puhtaalla omatunnolla saada uutuudenviehätystä vaikka joka viikko: ”Vaatepuu on ihan täydellinen ratkaisu siihen, että aina tekee mieli pukea päälleen jotain uutta ja vaihtelevaa, vaikka oikeasti ei TARVITSE mitään. Nyt saa uusia vaatteita ja asusteita vaikka joka viikko, mutta omat kaapit ei täyty, eikä tarvitse potea syyllisyyttä turhista hankinnoista, jotka kuormittaisi luontoa tai tukisi lapsityövoimaa käyttäviä yhtiöitä.”

Lopuksi:
”Tunnen itseni kauniiksi, nostattaa itsetuntoa, ilmapiiri on lämmin, turvaisa, kuin hyvien ystävien seurassa, saa uusia näkökulmia vaatetukseen, tulee kokeiltua päälleen jotain mitä ei olisi koskaan kuvitellut laittavansa, värejä, muotoja. Arvokasta myös kantaa yllään jotain uniikkia teosta ja saa ihailuja. 🙂 ” – tyytyväinen jäsen <3

Kuva: Maru Lemmetty

Vaatepuu_1_netti_08

Lue myös

Kuka sinua palvelee Tampereen Vaatepuussa

  Hei kaikki! Olen stylisti ja meikkaaja Anna-Kaisa Tenhunen ja työskentelen Tampereen Vaatepuussa. Soile-Maria pyysi minua kertomaan hieman itsestäni ja jakamaan ajatuksiani vaatelainaamossa työskentelystä. Työskentelin aiemmin hoitoalalla, mutta joitain vuosia...

lue lisää