fbpx

Vaatepuun lainaamovisualistin päiväkirja: Tampere

14 / 5 / 2019

Tampereen vaatelainaamo Vaatepuu sijaitsee kolmen muun yrityksen kanssa osittain samoissa tiloissa Tuomiokirkonkadun ja Otavalankadun kulmassa. Siis ihan lähellä Koskikeskusta ja Super Mukavan liikettä, samassa korttelissa Uhana designin kanssa, keskellä eloisaa kaupunkialuetta. Hulvaton karnevaalikauppa Metkunen, ompelimo/vaatemerkki Pietamo naapuriyrityksinä luovat mielettömät puitteet uudenlaisille yhteistyökuvioille ja mahdollisuuden tarjota asiakkaille kaikki mahdollinen hauskaan arkeen ja onnistuneisiin juhliin samojen seinien sisältä. Myöhemmin Vaatepuun tiloissa tullaan avaamaan myös meikkauspiste, jota pitää Vaatepuuta Tampereella luotsaava stylisti Aisha Style By Anna-Kaisa Tenhunen.

Tampereen Vaatepuun sisustussuunnitelma alkoi kuvista joissa oli valkoinen, tyhjä, parin huoneen kokoinen kompakti tila. Kokolattiamatto, iso ikkuna. Tarkoitus oli saada tilasta yhteneväinen Helsinkiin viime marraskuussa avatun lainaamon kanssa, sekä tehdä sisustus Vaatepuun arvojen mukaisesti mahdollisimman pitkälti käytettyjä tavaroita hyödyntäen. Helsingin sisustuksen yhteistyökumppanina toimi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, mutta Tampereella halusimme tietenkin lähestyä paikallista toimijaa. Onneksemme Nekalan kierrätyskeskus lähti mielellään mukaan projektiin!

Tilan sisustaminen täysin kierrätystavaroista on kutkuttavaa ja myös haastavaa. On oltava luova ja vähän kekseliäskin. Pitää varautua maalaamaan ja pikkuisen rakentelemaan. Koskaan ei tiedä, minä päivänä kierrätyskeskuksessa on mitäkin. Vaihtuvuus on nopea eikä välttämättä ole montaa päivää aikaa löytää haluamaansa. Otin sisustusprojektin kuitenkin vastaan, koska juuri kaiken tämän takia työ on niin palkitsevaa. Samanlaistahan se on Vaatepuussakin asiointi: koskaan ei voi tietää mitä yllättävää vaatekirjastossa on tänään tarjolla. Joskus pääsee käyttämään luovuuttakin, kun kirjaston löytöjä lähtee yhdistelemään oman vaatekaapin sisällön kanssa. Lopputulos palkitsee kuitenkin aina vähän enemmän, kun on vähän joutunut funtsimaan 😉

Vaatepuun sisustuksen tyyli ja värit luotiin viime syksynä brändiin sopivaksi ja osittain se muokkautui myös kierrätyskeskuslöytöjen kautta. Haimme tunnelmallista, kodikasta fiilistä, tinkimättä tyylikkyydestä. Ainut uusi asia, jonka jouduimme ostamaan, oli sovituskopin verhot. Niinpä Tampereen sisustusta mietittäessä, ajatus oli vain kopioida samat värit, fiilis ja tyyli. Jotta kaikissa Vaatepuun lainaamoissa toistuisi samat ideat ja tunnelma. Se loi myös paineita löytää juuri tietyn sävyisiä huonekaluja, lampetteja, pikkulamppuja ja peilejä.

Vierailin yhteensä neljä kertaa Nekalan Kierrätyskeskuksessa. Löysin jo ekalla kerralla ihanan kasan juuri oikean värisiä pieniä huonekaluja ja lisäksi tuolit, joista saisin maalaamalla haluamani. Kehyksiä löytyy onneksi aina, ja niitä tarvitsin monta. Peilejä jouduin hakemaan lisää pari kertaa, mutta sovituskopin lampetti, pöytä- ja kattolamput löytyivät heti. Joku oli luopunut vanhoista ovista, ja nappasin niistä yhden, juuri oikean sävyinenkin. Mustilla pienillä nauloilla, jotka sopivat muuhun sisustukseen, saa oveen kaikki korut kauniisti esille ja niitä voi lyödä tarpeen mukaan lisää. Samalla säästettiin tilaa ja saatiin sisääntuloon ihana katseenvangitsija.

Myyntitiskiä ei meinannut löytyä ei sitten millään. Kaikki mahdolliset oli liian matalia tai liian isoja käytettävissä olevaan tilaan nähden. Viimeisenä iltana ajattelin vielä käväistä kierrärissä (niin kuin tapaan paikkaa nimittää), jos vaikka löytyisi joku välimalli, joka sitten myöhemmin vaihdettaisiin parempaan. Ja siellä se oli; korkeahko mäntypuinen pöytä, tullut kuulemma juuri äsken. Ei haitannut edes se, että myöhemmin sen alle on vielä hankittava laatikosto, käytännöllisyyttä ajatellen. Mutta löytyi se viimeinenkin palanen kun seuravana päivänä lainaamon piti jo olla auki.

Kierrätyssisustamisen yksi haasteista on kompromissien teko. Ihan täydellistä ei ole välttämättä aikaa etsiä (onko sitä edes olemassakaan!) ja joutuu vähän joustamaan sävyissä ja tyyleissä. Tärkeintä tässä projektissa on kokonaisuus ja se, että se näyttää yrityksen ilmeen mukaiselta. Pieniin yksityiskohtiin tarttuu monesti vain sisustaja tai rakentaja itse. Kun somisteet on paikoillaan, viimeiset silaukset tehty ja tässä tapauksessa vaatteet ja asusteet rekeissään ja omilla paikoillaan, ei ole niin tärkeää, onko joku somisteena oleva tarjotin juuri oikeanmallinen.

Nekalan Kierrätyskeskuksessa oli uskomattoman hyvä palvelu. Aina oli joku auttamassa ja kantamassa, miettimässä ja etsimässä. Sain kuljetuksen kaikille tavaroille ja ne tulivat juuri sovittuun aikaan. Asiat hoitui joutuisasti ja positiivisella meiningillä!

Kiitos Nekalan kierrätyskeskus yhteistyöstä!

Ja käykää ihmiset kierrätyskeskuksissa nuuskimassa, etsimässä ja löytämässä tai vaikka vain inspiroitumassa!

Marianna Heikkilä
Tsekkaa insta @marianaheikkila

visualisti, sisustaja ja yleinen säätäjä

 

 

Lue myös

Tampereen Vaatepuu etsii uusia vetäjiä!

Tampereen Vaatepuu etsii uusia vetäjiä!

Vaatepuun Tampereen vaatelainaamon toiminta siirtyi helmikuussa Miela Designroomin alle toiseen kerrokseen Hämeenkadun uusiin hulpeisiin tiloihin. Olimme yhteistyöstämme riemuissamme molemmin puolin; vaatelainaamo täydensi upeasti Mielan oman myymälän sekä Preloved...

lue lisää