fbpx

YHDEN AIKAKAUDEN PÄÄTÖS

Vaatepuu syntyi 10 vuotta sitten kysymyksestä, miten pukeutuminen on palveluna toteutettuna järkevämpää, hauskempaa ja kestävämpää? Lähdin intohimolla kehittämään liiketoimintamallia, jossa kestävän kehityksen pukeutuminen perustuu kuukausimaksuperustaiseen malliin. Olenhan tekijä, jota motivoi eteenpäin meneminen, muutos ja visio paremmasta maailmasta.

Paikalliset vaatelainaamot ovat löytäneet paikkansa yhteiskunnassa. Ne luovat paikallista hyvinvointia, rikastavat kaupunkikeskuksia, tuovat kiertotalouden ratkaisuja lähelle ihmisten arkea sekä madaltaa kynnystä tutustua kestäviin vaatebrändeihin. Vuoteen 2020 asti edettiin vauhdilla ja Vaatepuun liiketoiminta kehittyi suotuisasti. Koronan myötä kehitys pysähtyi, kuten monella muullakin yrittäjällä ja toimialalla. Olin kärsivällinen, olihan meillä kaikki ihan hyvin – talous pyöri tasaisesti monien ympärillä olevien yritysten kaatuessa. Tästä nöyrä kiitos kaikille rakkaille jäsenille ja yhteistyökumppaneille.

Vuosi 2023 käynnistyi taas upeissa eteenpäin menevissä merkeissä! Sain rinnalleni kumppanin, Niina Sjöblomin (jäsen nro 11), jonka kanssa lähdimme täynnä tarmoa kirjoittamaan Vaatepuulle uutta kansainvälistä tiekarttaa. Kääntelimme numeroita, tutkimme markkinoita ja kontaktoimme eri osaajia. Syksyn edetessä meille syntyi ymmärrys, ettei aika ollut kypsä Vaatepuun liiketoiminnan isolle loikalle. Niina jäi jo vuoden vaihteessa pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta ja minun oli mietittävä omaa tulevaisuuttani. Haluanko jatkaa liikkeiden pyörittämistä?

 

UUDEN AIKAKAUDEN ALKU

Tulevaisuutta miettiessäni minulle oli tärkeää jatkaa eteenpäin kulkevaa arvojeni mukaista toimintaa ja kehittää omaa osaamistani. Aloitin vuosi sitten keväällä opiskelemaan Laurean Kestävän kasvun ja yhteiskuntavastuun johtamisen Master -ohjelmassa. Yhdistelmä opintoja sekä reflektio uuden yrityskumppanin avulla on ollut melkoisen mullistava kokonaisuus. Aloitin myös opintojani tukevassa Haaga-Helian yrityshautomossa, jossa tavoitteenani on kehittää tulevaisuuden liiketoimintamallia työnimellä ”Vaatepuu 2.0”. Aika näyttää näkeekö Vaatepuu 2.0 joskus päivänvalon.

Opiskeluihin liittyvässä opinnäytetyössä syvennän osaamistani vastuullisen ja kiertotalouden liiketoiminnan asiantuntijana. Unelmoin myöhemmin julkaisevani opinnäytetyöhön pohjautuvan kirjan, jonka kautta pääsisin paketoimaan ja levittämään Vaatepuun parissa opittua. Jokaisen Vaatepuun yhteisössä mukana olleen panos on ollut merkityksellinen.

Tulen seuraamaan ja viemään alaa tavalla tai toisella eteenpäin jatkossakin. Lupaan laittaa saamaani hyvän kiertämään ja tarvittaessa auttamaan muita alalla toimivia. Ehkä pääsen tulevaisuudessa kouluttamaan uusia kiertotalouden yrittäjiä? Auttamaan yrityksiä vihreässä siirtymässä? Kuka tietää. Jätän nyt ovet auki, otan etäisyyttä Vaatepuuhun ja nautin uusista oivalluksista ja tuulista mitä tästä seuraa.

 

KÄYTÄNNÖN ASIOISTA VIELÄ

1. Vaatepuun liiketilojen sulkemisen aikataulu on seuraava:
Järvenpää: toukokuun lopussa
Turku: heinäkuun lopussa
Helsinki: elokuun lopussa

Osalla Järvenpään liikkeellä asioivien jäsenyyskausista on voimassa toukokuun yli. Ei hätää, tulen olemaan jokaiseen henkilökohtaisesti yhteydessä maaliskuun aikana. Ratkaisuja löytyy!

2. Miten tästä eteenpäin?
Toivon, että jatketaan loppuun asti ihan normaalisti! Myytävät jäsenyyskaudet lyhenevät niin, että esimerkiksi Järvenpäässä myydään maaliskuussa enää kolmen kuukauden jaksoa, huhtikuussa kahden kuukauden jaksoa, toukokuussa yhden kuukauden jaksoa jne.

Lisäksi toivon, että saataisiin semmoinen hyvä pöhinän aikaiseksi, että kaikki ne lähtisivät nyt liikkeelle, jotka ovat meitä seuraneet ja pohtinut lähtevänsä vielä joskus kokeilemaan palvelua. Eikö ole hienoa päästä joskus sanomaan olleensa sen legendaarisen ”old school” Vaatepuun jäsen 😀

3. Apua! Olen ollut vuosia Vaatepuun jäsen, enkä halua jatkossakaan omistaa vaatteita! Miten jatkossa pukeudun? Sanopas se! Sitä tässä itsekin olen miettinyt. Meitä jää valtava yhteisö tyhjän päälle. Minulla on yksi idea, josta laitan viestiä kaikille jäsenille.

4. Miten vaatteille käy?
Myydään uusiin hyviin koteihin tai palautetaan suunnittelijoille. Helsingissä aloitetaan poistomyynti ensimmäisenä – siellä on nyt kaikki vaatteet hinnoiteltu, eli tervetuloa tekemään löytöjä! Täydennyksiä Helsinkiin tuodaan sitä mukaan kun vaatteita ostetaan, eli vaihtuvuutta ja uutuuksiakin sekä lainaajille että shoppailijoille on luvassa ihan loppuun asti! Nyt on myös aika laittaa viestiä, mikäli haluaa joitakin tiettyjä lainalemppareita ostaa omaan kaappiin. Nettisivuilta löytyy koko valikoima.

5. Ja hei tärkein!
Tämä ei ole itkun paikka! Loppuvuodesta tullaan vielä näkemään ja yhdessä juhlimaan Vaatepuun legendaarista 10 vuotista matkaa! Mikä reissu!

Kiitollisena kaikesta,
innolla tulevaisuuteen katsoen,
Vaatepuutarhurinne Soile-Maria