Vaatepuu muuttaa maailmaa

Meillä naisilla on erilaisia kokemuksia siitä, miksi komeroihimme kertyy kerran tai kaksi käytettyjä vaatteita. Teemme harkitsemattomia vaatehankintoja tyylikokeilujen nimissä, alehuumassa tai esimerkiksi viime hetken kiireessä ennen juhlia tai muita erityisiä tilaisuuksia.

Vaatepuun tarkoitus on auttaa naisia tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja panostamaan vaatteiden hankinnassa määrän sijasta laatuun. Vaatepuu haluaa tehdä jokaiselle naiselle mahdollisimman matalan kynnyksen kokeilla miltä laadukas materiaali tuntuu iholla ja miltä viimeisteltyä designia tuntuu kantaa. Autamme jäseniämme löytämään omaan elämäntilanteeseen sopivat vaatteet kannustamalla kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja, tyylejä, värejä ja muotoja. Olemme mukana pohtimassa minkälaisia vaatteita kunkin meistä kannattaa omistaa ja lainaamme ne, mitä käytämme mielellämme kerran tai kaksi. Opastamme jäseniämme pitämään huolta vaatteista ja korjaamaan niitä tarvittaessa. Kannustamme vaatesuunnittelijoita suunnittelemaan yhä kestävämpiä vaatteita ja tarjoamme oman työmme kautta kertyvää asiantuntemustamme siihen.

Tarinamme

Vaatepuun tarina sai alkunsa vuonna 2013, kun odottaessani viimeisimmilläni keskimmäisen lapsemme syntymää, siivosin kotimme vaatehuonetta kriittisellä silmällä. Kauhistuin kun eteeni konkretisoitui vuori pari kertaa käytetyistä vaatteista, millä en tehnyt enää yhtään mitään. Osa vaatteista oli siinä kunnossa, ettei niistä ollut iloa muillekaan. Lähdin etsimään ratkaisua eteeni vyöryneeseen eettiseen pukeutumisongelmaan ja löysin silloin Helsingissä toimineen Nopsa Vaatelainaamon. Myöhemmin Vaatelainaamo lopetti toimintansa, mutta jäsenyys teki tehtävänsä. Se käänsi oman maailmani ja ajatukseni pukeutumisesta ja omistamisesta.

Tammikuussa 2014 avasin ensimmäisen oman vaatelainaamon Järvenpäähän, minkä pyöritystä jatkoin osa-aikaisesti palattuani päätyöhöni järjestöön vanhempainvapaiden jälkeen. Opiskelin aikoinaan yhteisöpedagogiksi, koska halusin tehdä merkityksellistä työtä. Järjestötyö kautta pääsin parantamaan maailmaa. Järvenpään Vaatepuu kehittyi parissa vuodessa kaveriporukan yhteisestä vaatekaapista aidoksi kaupunkilaisten yhteiseksi vaatekaapiksi, missä asioi upeita naisia teini-ikäisistä kotiäiteihin, uran huippuvuosia elävistä eläkeläisiin. Kysyntä kasvoi ja eteen tuli ensimmäisiä haasteita: miten saisin ylläpidettyä alusta asti mukana olleiden jäsenten innostusta koko ajan samalla, vaikkakin kasvavalla, tuotevalikoimalla. Tuotteiden myyminen ja sitä mukaan uutuuksien hankkiminen ei olisi Vaatepuun arvojen mukaista, vaikka sitäkin kokeiltiin. Myöskään tuotteiden hetkittäinen varastoiminen ja sitten uudelleen esiinottaminen ei kulkisi arvojen kanssa linjassa. Vaatepuun mielestä ekologisin vaate on käytössä oleva vaate, siksi hankimme valikoimimme mahdollisimma laadukkaita, haluttuja, aikaa ja käyttöä kestäviä tuotteita, joita huoltamalla pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään, niiden käyttö maksimoiden. Erilaisten pohdintojen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ratkaisu tuotteiden vaihtuvuuteen olisi Vaatepuun useasta toimipisteestä koostuvan verkoston rakentaminen, minkä sisällä vaatteita kierrätettäisiin ja näin valikoima vaihtuisi kussakin toimipisteessä asiakkaita parhaiten palvellen ja kiinnostusta ylläpitäen.

Syksyllä 2016 lähdimme kokeilemaan yhteistyössä ekologisen lastenvaatekauppa Punaisen Norsun kanssa kahden toimipisteen toimivuutta. Vaatepuu Turku toimi aluksi Punaisen Norsun sisällä shop in shop-periaatteella, mutta kokeilujakson jälkeen Vaatepuu siirtyi omaan toimitilaansa ja yhteistyötä vähän hiottiin. Syksyllä 2017 minulle tarjottiin Tampereen vaatelainaamo Luottovaatetta ketjun kolmanneksi helmeksi, enkä voinut kieltäytyä kunniasta ja tarjotusta mahdollisuudesta. Luottovaattesta tuli Vaatepuu Tampere. Tässä kohtaa Vaatepuun toiminta oli jo niin laajaa, että minun oli valittava kahden työni välillä. Edelläkävijämäinen kehittämistyö vaatteiden vuokrauspalvelun parissa vei pidemmän korren kiinnostavuudessaan ja merkityksellisyydessään. Vuoden 2018 alusta aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä tavoitteenani etsiä lisää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tekisimme vaatteiden vuokraamisesta arkipäivää joka puolella Suomea – ja miksei Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Kansainväliset kysymykset tuli ensimmäistä kertaa pohdittavakseni, kun aloin saamaan palautetta kotimaisiin vaatemerkkeihin pohjautuvasta mallistostamme, että joitakin kiinnostavia täydennyksiä valikoimaamme naapurimaista olisi mukava saada. Kävimme pitkän jäseniäkin osallistaneen arvokeskustelun, missä päädyimme siihen tulokseen, ettei vastuullisten naapurien mukaan ottaminen olisi mitenkään arvojemme vastaista – päinvastoin, miten kapeakatseista olisikaan käpertyä maamme rajojen sisäpuolelle tässä globaalissa maailmassa. Miten hienoa vastavuoroisesti olisikaan, jos meille tutut pienet merkit pääsisivät naapurimaiden lainaamojen valikoimiin!

Kehittämistyö jatkuu

Helmikuussa 2018 otin monien mielestä odotetun askeleen ja avasin Helsingin Kruununhakaan Vaatepuun neljännen toimipisteen. Oivalsin, että tässä olisi samalla paikka kokeilla ratkaisua toiseen kohtaamaani suureen haasteeseen. Muissa toimipisteissämme oli ollut alusta alkaen käytössä jäsenyysmalli, missä oli valikoiman ja yrityksen kehittymistä pahasti rajoittava erikoinen piirre: kaikki asiakkaat maksoivat puolen vuoden jäsenyydestä tai kertalainasta saman verran, lainasi asiakas sitten collegemekkoja tai iltapukuja. Oli selvää, etten pystynyt täyttämään erilaisten naisten pukeutumistarpeita tarjoamalla samanlaista ja samanhintaista jäsenyyspakettia kaikille. Tämän takia pilotoimme Helsingin toimipisteessä kansainvälisiltä kentiltä tuttua pisteisiin pohjautuvan jäsenyysmallin, mikä mahdollistaa yksilöllisemmän palvelun ja eri tarpeita palvelevan valikoiman kehittämisen. Kokemukset uudesta jäsenyysmallista oli niin hyviä, että malli otettiin loppuvuodesta 2018 käyttöön myös muissa toimipisteissämme.

Viisivuotias Vaatepuu on nyt hyvässä kehittymisvaiheessa. Saamamme tuki ja kannustus matkan varrella jäseniltä ja eri tahoilta on ollut suorastaan liikuttavaa. Meidät valittiin keväällä 2018 mukaan kiertotalouden Kasvu Open -sparrausohjelmaan, mistä saimme hyviä ajatuksia ja kontakteja kasvusuunnitelmamme toteuttamiseen. Syksyllä 2018 pilotoimme pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Sol Pesulapalveluiden kanssa uuden yhteistyön, missä pk-seudun Sol pesulapalvelupisteet toimivat Vaatepuun virallisina huolto- ja palautuspisteinä ainakin kesään 2019 asti. Sparrausohjelmasta löytyi myös kumppani, kenen kanssa olemme tällä hetkellä kehittämässä erilaisia digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla Vaatepuu voisi tulevaisuudessa palvella entistä yksilöllisemmin jäseniään.

Tulethan matkaan mukaan! Teen tiiviisti työtä eri yritysten, oppilaistosten ja asiantuntijoiden kanssa, olisiko meillä jotakin toisillemme annettavaa? Tilaa meidän uutiskirje, someta #vaatepuu, liity Vaatepuun jäseneksi missä tahansa toimipisteessämme, nauti vaatteista ja löydä itsestäsi uusia puolia, fiilistele, viesti ja vaikuta vaatteilla, anna meille palautetta, ajattele ääneen, kerro minkälaisesta pukeutumispalvelusta sinä unelmoit.


– Soile-Maria Linnemäki – kestävän vaatefiilistelyn siemeniä kylvävä vaatepuutarhuri