Vaatepuu muuttaa maailmaa

Meillä naisilla on erilaisia kokemuksia siitä, miksi komeroihimme kertyy kerran tai kaksi käytettyjä vaatteita. Teemme harkitsemattomia vaatehankintoja tyylikokeilujen nimissä, alehuumassa tai esimerkiksi viime hetken kiireessä ennen juhlia tai muita erityisiä tilaisuuksia.

Vaatepuun tarkoitus on auttaa naisia tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja panostamaan vaatteiden hankinnassa määrän sijasta laatuun. Vaatepuu haluaa tehdä jokaiselle naiselle mahdollisimman matalan kynnyksen kokeilla miltä laadukas materiaali tuntuu iholla ja miltä viimeisteltyä designia tuntuu kantaa. Autamme jäseniämme löytämään omaan elämäntilanteeseen sopivat vaatteet kannustamalla kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja, tyylejä, värejä ja muotoja. Olemme mukana pohtimassa minkälaisia vaatteita kunkin meistä kannattaa omistaa ja lainaamme ne, mitä käytämme mielellämme kerran tai kaksi. Opastamme jäseniämme pitämään huolta vaatteista ja korjaamaan niitä tarvittaessa. Kannustamme vaatesuunnittelijoita suunnittelemaan yhä kestävämpiä vaatteita ja tarjoamme oman työmme kautta kertyvää asiantuntemustamme siihen.

Tarinamme

Vaatepuun tarina sai alkunsa vuonna 2013, kun odottaessani viimeisimmilläni keskimmäisen lapsemme syntymää, siivosin kotimme vaatehuonetta kriittisellä silmällä. Kauhistuin kun eteeni konkretisoitui vuori pari kertaa käytetyistä vaatteista, millä en tehnyt enää yhtään mitään. Osa vaatteista oli siinä kunnossa, ettei niistä ollut iloa muillekaan. Lähdin etsimään ratkaisua eteeni vyöryneeseen eettiseen pukeutumisongelmaan ja löysin silloin Helsingissä toimineen Nopsa Vaatelainaamon. Myöhemmin Vaatelainaamo lopetti toimintansa, mutta jäsenyys teki tehtävänsä. Se käänsi oman maailmani ja ajatukseni pukeumisesta ja omistamisesta.

Tammikuussa 2014 avasin ensimmäisen oman vaatelainaamon Järvenpäähän, minkä pyöritystä jatkoin osa-aikaisesi palattuani päätyöhöni järjestöön vanhempainvapaiden jälkeen. Opiskelin aikoinaan yhteisöpedagogiksi, koska halusin tehdä merkityksellistä työtä. Järjestötyö veti puoleensa. Järvenpään Vaatepuu kehittyi parissa vuodessa kaveriporukan yhteisestä vaatekaapista aidoksi kaupunkilaisten yhteiseksi vaatekaapiksi, missä asioi upeita naisia teini-ikäisistä kotiäiteihin, uran huippuvuosia elävistä eläkeläisiin. Kysyntä kasvoi ja eteen tuli ensimmäisiä haasteita: miten saisin ylläpidettyä alusta asti mukana olleiden jäsenten innostusta koko ajan samalla, vaikkakin kasvavalla, tuotevalikoimalla. Tuotteiden myyminen ja sitä mukaan uutuuksien hankkiminen ei olisi Vaatepuun arvojen mukaista, vaikka sitäkin kokeiltiin. Myöskään tuotteiden hetkittäinen varastoiminen ja sitten uudelleen esiinottaminen ei kulkisi arvojen kanssa linjassa. Vaatepuun toimintatapaan kuuluu jo lähtökohtaisesti hankkia laadukkaita, aikaa ja käyttöä kestäviä tuotteita, joita huoltamalla pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään, käyttö maksimoiden. Erilaisten pohdintojen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ratkaisu tuotteiden vaihtuvuuteen olisi Vaatepuun useasta toimipisteestä koostuvan verkoston rakentaminen, minkä sisällä vaatteita kierrätettäisiin ja näin valikoima vaihtuisi kussakin toimipisteessä asiakkaita parhaiten palvellen ja kiinnostusta ylläpitäen.

Syksyllä 2016 lähdimme kokeilemaan yhteistyössä ekologisen lastenvaatekauppa Punaisen Norsun kanssa kahden toimipisteen toimivuutta. Vaatepuu Turku toimi aluksi Punaisen Norsun sisällä shop in shop-periaatteella, mutta kokeilujakson jälkeen Vaatepuu siirtyi omaan toimitilaansa ja yhteistyötä vähän hiottiin. Syksyllä 2017 minulle tarjottiin Tampereen vaatelainaamo Luottovaatetta ketjun kolmanneksi helmeksi, enkä voinut kieltäytyä kunniasta ja tarjotusta mahdollisuudesta. Luottovaattesta tuli Vaatepuu Tampere. Tässä kohtaa Vaatepuun toiminta oli jo niin laajaa, että minun oli valittava kahden työni välillä. Edelläkävijämäinen kehittämistyö vaatteiden vuokrauspalvelun parissa vei pidemmän korren kiinnostavuudessaan ja palkitsevuudessaan. Vuoden 2018 alusta aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä tavoitteenani etsiä lisää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tekisimme vaatteiden vuokraamisesta arkipäivää joka puolella Suomea, mm. digitaloisoinnin avulla.

Kehittämistyö jatkuu

Helmikuussa 2018 otin monesta suunnasta odotetun askeleen ja avasin Helsingin Liisankadulle Vaatepuun neljännen toimipisteen. Oivalsin, että tässä olisi samalla paikka tarttua toisen kohtaamani suuren haasteen ratkaisemiseen. Muissa toimipisteissämme käytössä oleva ”kahden tuotteen” -tasarahajäsenyysmallissa on erikoinen piirre: käytännössä asiakas maksaa puisten korvakorujen lainasta saman verran (eli muutaman euron) kuin esimerkiksi iltapuvusta tai silkkipaidasta. Yrittäjälle näiden tuotteiden hankintahinta ei puolestaan ole tietenkään sama. Näiden tuotteiden hinnan takaisinmaksuaika nykyisellä hintatasolla on yrittäjälle itseasiassa niin pitkä, ettei vaate ehkä ehdi koskaan maksaa itseään takaisin, saati tuottaa voittoa. Näitä vaatteita on ostettu tähän mennessä ns. sisäänheittotuotteiksi, harvinaisiksi herkuiksi, joiden lainaan saaminen on ollut hyvästä tuurista kiinni. Kysyntä on kuitenkin muuttunut siihen suuntaan, että moni lainaisi Vaatepuusta nimenomaan mielellään silkkipaitoja, paljettimekkoja, kasmirpuseroita ja merinovillatakkeja – ja olisi myös valmis niiden lainasta maksamaan nykyistä enemmän, jos se olisi mahdollista ja tarjontaa olisi. Hinnankorotus ei olisi kuitenkaan kohtuullinen niille asiakkaille, jotka lainaavat pääsääntöisesti edullisempia vaatteita ja asusteita. Tasarahajäsenyysmalli siis rajoittaa tuotevalikoiman kehittymistä ja palvelun ulkopuolelle jää näin paljon naisia.

Vaatepuu haluaa palvella laajoja kohderyhmiä ja tarjota esimerkiksi edustustilaisuuksiin sopivia vaatteita entistä enemmän rennompien käyttövaatteiden rinnalla ja siksi Helsingissä lähdettiin alusta asti kokeilemaan kansainvälisiltä kentiltä tuttua jäsenyysmallia. Mallissa tuotteet on pisteytetty lainaamossa niin, että jäsen saa samalla rahalla lainaan esimerkiksi joko neljät korvikset, kaksi puuvillapaitaa tai yhden silkkitunikan. Tämä malli otetaan käyttöön myös muissa toimipisteissämme 1.11.2018.

Vaatepuu ei ole missään mielessä valmis ja konseptia viedään askel askeleelta eteenpäin. Haasteita on ja olen valmis tarttumaan niihin. Itseasiassa palan halusta tarttua niihin, sillä uskon vaatteiden lainaamisen tulevaisuuteen. Tulethan matkaan mukaan! Teen tiiviisti työtä eri yritysten, oppilaistosten ja asiantuntijoiden kanssa, olisiko meillä jotakin toisillemme annettavaa? Tilaa meidän uutiskirje, someta #vaatepuu, liity Vaatepuun jäseneksi missä tahansa toimipisteessämme, nauti vaatteista ja löydä itsestäsi uusia puolia, fiilistele, viesti ja vaikuta vaatteilla, anna meille palautetta, ajattele ääneen, kerro minkälaisesta pukeutumispalvelusta sinä unelmoit.


– Soile-Maria